Indlæser...

Se dig godt for, når du køber et brændetårn

Når du køber et brændetårn, køber du som udgangspunkt træ opgjort efter betegnelsen ”rummeter, savet, kløvet og stablet”. Der kan dog stadig være forskel, herunder bl.a. på de oplyste mål. Nogle forhandlere angiver enhed for størrelsen af det brænde, som er i tårnet. Andre opgiver dimensioner på tårnet - det kan dog her være svært at vurdere, om der er tale om udvendige eller indvendige mål.

Selv om Forbrugerklagenævnets regler på området er klare - Du SKAL som forbruger have den faktiske mængde brænde, du får leveret oplyst - sådan er det langt fra praksis i branchen.

Ovntørret brænde til billige priser

Dimensioner og indhold for et brændetårn

Rumindhold: Bredde * Længde * Højde = rummeter stablet brænde / volumen i m3.

Der findes ingen fast standard for mål på de tårne, brændet leveres i. Du kan derfor ikke regne med, at du får den samme mængde brænde lige meget, hvem du handler hos. Faktisk kan der være en forskel på 15-20 % i den faktiske mængde af tæt stablet brænde, du får i forskellige tårne. Dels på grund af forskel i størrelsen på brændetårne og dels fordi, at nogle forhandlere angiver udvendige mål og ikke indvendige mål. Hvis du vil være sikker på, at du får, hvad du betaler for, så gå kun efter de indvendige mål af palleburet.

Ovntørret eller lufttørret brænde?

Den maksimale fugtighed på brændet skal fremgå tydeligt, når du køber pejsebrænde i tårn.

Hvis du køber ovntørret brænde, bør fugtighedsprocenten være under 18-20 %. Dette brænde vil være klar til brug og bør opbevares indendørs efter tørring.

Hvis du køber lufttørret brænde, kan brændet være tørt og klar til brug, hvis det har en fugtighedsprocent under 20-22 grader. Hvis du køber lufttørret brænde, der skal tørre yderligere i efteråret og vinterperioden, skal det opbevares indendørs i et opvarmet og ventileret rum.

Hvis du køber lufttørret brænde i foråret eller forsommeren, der skal være klar til fyringssæsonen, skal det opbevares, så det får rigelig med luft og ventilation, da fugten skal ud af træet. Vær også opmærksom på, at brænde svinder ind med op til 14 % under tørringsprocessen, og mængden vil derfor blive mindre efter tørringen.

Kvalitet og længde af de enkelte brændestykker 

Længde: Den typiske længde for brændet i et tårn er mellem 25-30 cm. Denne længde passer til hovedparten af danske brændeovne.

Diameter: Typisk vil diameteren skulle være på 8-15 cm for et stykke flækket træ.

Andel af træstykkerne som er kløvet er en indikation på, om brændet er kernetræ eller fra andre dele af træet. Typisk bør over 90 pct. af træstykkerne være kløvet kernetræ.

Du bør som minimum få følgende oplysninger

Samlet set mener vi, at følgende oplysninger altid bør fremgå, når du køber et brændetårn.

  • Brændetype

  • Tørreform

  • Fugtighed

  • Størrelse på tårn (angivet som indvendige mål)

  • Indhold, rummeter tæt stablet brænde og kløvet brænde

  • Længde på brændestykkerne

  • Diameter på stykkerne

  • Andel kløvede stykker brænde

  • Massefylde for træsort

Køb dit pejsebrænde i tårn hos Dalmose Brænde

Alle Dalmose Brændes produkter i pejsebrænde indeholder alle påkrævede oplysninger. Se vort store udvalg i Pejsebrænde i tårn - Klar til brug.